Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 01:07
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αυγούστου 2020
Επικαιρότητα

Θετικό πνεύμα για το Κέντρο Μνήμης στους Λιγκιάδες

Off

Με την επίσκεψη μαζί με τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ στο μαρτυρικό χωριό των Λιγκιάδων, ολοκληρώθηκε η επίσκεψή του Γενικού Προξένου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Κάρστεν Μίλλερ στα Γιάννενα. 

Ο Γεν. Πρόξενος εκπροσώπησε την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας στις εκδηλώσεις μνήμης που έγιναν στο Κομμένο της Άρτας την Κυριακή και το πρωί της Δευτέρας βρέθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων και συναντήθηκε με τον κ. Ελισάφ στο Δημαρχείο, συζητώντας το πλαίσιο διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ της Γερμανίας και του δήμου Ιωαννιτών.

Ο κ. Ελισάφ ενημέρωσε τον Πρόξενο της Γερμανίας για τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής με έμφαση στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της επιστήμης. 

Επί τάπητος τέθηκε η πρόταση που έχει υποβληθεί από τον δήμο στην Πρεσβεία της Γερμανίας και κατ’ επέκταση στο Προξενείο για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου Μνήμης στους μαρτυρικούς Λιγκιάδες. 

«Μας δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε με τον κ. Mίλλερ τη διεύρυνση της εξαιρετικής συνεργασίας του δήμου Ιωαννιτών με το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη σε επίπεδο πολιτιστικών, επιστημονικών και τουριστικών ανταλλαγών υπό τις ειδικές συνθήκες που επιβάλλει η υγειονομική κρίση. Ο κ. Μίλλερ αντιμετωπίζει πολύ θετικά και την πρότασή μας για τους Λιγκιάδες, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

Από την πλευρά του ο κ. Μίλλερ στάθηκε στη σημασία της παρουσίας του ιδίου στις εκδηλώσεις μνήμης στο Κομμένο, προκειμένου να διατηρηθεί η μνήμη και να «διδαχθούμε από το παρελθόν, για να προχωρήσουμε μπροστά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, χαρακτήρισε εξαιρετική την ιδέα μετατροπής του παλιού σχολείου στους Λιγκιάδες σε ένα μικρό εκπαιδευτικό μουσείο. 

«Θέλουμε να δείξουμε με την παρουσία μας στο Κομμένο και σε άλλα μαρτυρικά χωριά όπου έγιναν εγκλήματα πολέμου από τους γερμανούς ναζί, ότι αισθανόμαστε βαριά την ευθύνη και απολογούμαστε για τα εγκλήματα πολέμου. 

Δεν κοιτάμε όμως μόνο το παρελθόν, αλλά μας ενδιαφέρει και το μέλλον και γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ αυτό της πρότασης του δήμου Ιωαννιτών για τη μετατροπή του Κοινοτικού Κέντρου των Λιγκιάδων σε μουσείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Ελισάφ προσέφερε στον Πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη αναμνηστικά δώρα της πόλης.

Ακολούθως μετέβησαν στην Εβραϊκή Συναγωγή και στους Λιγκιάδες. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ